Wat kan Dominial Vacuüm- harden of carboneren?

  • Dominial beschikt over 4 vacuümovens met een maximale schriksnelheid van 12 bar.
  • We kunnen door deze hoge schriksnelheid ook oliehardende staalkwaliteiten in de vacuüm-ovens behandelen.
  • Het proces wordt 24 uur per dag gemonitord om de kwaliteit te waarborgen.

Hoe werkt vacuümcarboneren?

Waarom vacuüm- harden of carboneren?

Vacuümharden

De kunst van het VacuümHarden is het warmtebehandelen van producten zonder enige vorm van verkleuring en ontkoling. De verhitting van producten geschiedt in een vacuüm middels stralingswarmte. Het schrikken vindt plaats in dezelfde ruimte. Het voordeel ten opzichte van een traditionele hardings-methode (bijv. zoutbad-harden) is, dat nabehandelen (bijv. stralen) overbodig is en dat er nagenoeg geen maatverandering optreedt.

Veel toegepaste materialen zijn hoog-gelegeerde gereedschapsstaalkwaliteiten, zoals: 1.2379, 1.2343, HSS, etc. Echter, door de hoge schriksnelheid van onze vacuümovens kunnen wij ook oliehardende staalkwaliteiten behandelen, zoals: 1.2510, 1.2767, 1.2842 en zelfs 42CrMo4 en 34CrNiMo6.

Vacuümcarboneren

De kunst van het VacuümCarboneren is het oppervlakteharden van producten middels een koolstof-diffusie proces, uitgevoerd in een vacuümoven. Internationaal wordt dit proces LPC of ook wel low-pressure-carburizing genoemd.

Grote voordelen ten opzichte van gascarboneren zijn: geringe maatverandering, geen verkleuring, geen verontreiniging van het productoppervlak en carboneren op moeilijk bereikbare plaatsen (bijv. blinde gaten).

Materialen, die in vacuüm gecarboneerd kunnen worden, zijn: 18CrNiMo7.6, 15CrNi6, 21MnCr5, 18CrNi8 en 16MnCr5